ADOR cerere prefectului Virgil Nanu sa anuleze HCL 39/31.01.2022, prin care Gheorghe Sirbu a fost ales presedinte de sedinta pentru incalcarea art. 123 alin 1 din Codul Administrativ

Pentru cei care nu stiu ce prevede articolul din Codul administrativ mentionat in titlu, le punem la dispozitie textul:

Art. 123. – Preşedintele de şedinţă

(1) După declararea ca legal constituit, consiliul local alege dintre membrii săi un preşedinte de şedinţă, pe o perioadă de cel mult 3 luni, care conduce şedinţele consiliului şi semnează hotărârile adoptate de acesta. Preşedintele de şedinţă se alege prin vot deschis cu majoritate simplă, prevăzută la art. 5, lit. mm).

Pornim de la acest text si va spunem ca inainte de a solicita prefectului anularea HCL 39/31.01.2022, ADOR a depus o plangere prealabila in atentia Consiliului Local inainte de ultima sedinta de Consiliu Local din 29.04.2022, pentru ca alegerea pe teremen lung in functia de presedinte de sedinta a d-ului Gheorghe Sirbu, incalcandu-se art. 123 alin 1.

De aici se desprinde un aspect important, care implica un altul. Din cate stiu, responsabil pentru relatia cu Consiliul Local este un functionar public care se numeste Adriana Carstea. Acest functionar asigura legatura cu consiliul local, adica ce ajunge la cunostinta ei ca solicitare scrisa aduce ij atentia dezbaterii consiliului local. Printre alte atributii pe care le are, bineinteles. Numai ca Adriana Carstea se pare ca nu isi respecta atributiile pentru ca in sedinta pe care am urmarit-o, d-ul Gheorghe Sirbu nu a supus discutiei cererea ADOR si, mai mult, consilierii locali l-au ales pentru a patra oara consecutiv in functia de presedinte de sedinta de parca ar fi un job permanent, nu unul in care fiecare dintre cvei prezenti in CL sa ocupe aceasta functie din 3 in 3 luni. Ne intalnim cu aceeasi situatie din mandatul trecut, cand PSD avea majoritate cum are PNL acum si timp de 4 ani, in mod abuziv, a fost ales presedinte de seedinta Sorin George Botez, cu care suntem instanta si acum pe aceasta tema.

Ce mai decurge din faptul ca Adriana Carstea nu isi respecta atributiile in sedinta din 29.04.2022? Pai a decurs faptul ca deoarece aceasta nu a adus in atentia Consiliului Local plangerea prealabila a ADOR, consilierii au votat alegerea lui Gheorghe Sirbu in functie pentru a patra oara prin HCL 186, incalcand art 123 alin 1 din Codul Administrativ.

Atitudinea presedintelui de sedinta este una colerica, aducatoare de conflicte si, lasand la o parte cacofoniile, uneori ingradeste unele drepturi incalcand chiar prevederi legale si chiar este ofensatoare. Pe langa faptul ca se incalca acea prevedere din Codul Administrativ, atitudinea presedintelui de sedinta ales abuziv, Gheorghe Sirbu lasa mult de dorit si duce in derizoriu solemnitatea acestor dezbateri pe care le putem considera ca fiind intr-un Parlament local.

Prin urmare, pe langa plangerea prealabila depusa in atentia Consiliului Local pentru anularea HCL 39/31.01.2022, ADOR a depus o petitie in atentia prefectului judetului in care acelasi lucur: anularea hotararii mentionate. E timp sa intram intr-o normalitate legala, nu una in care fiecare functionar public sau consilier local interperteaza legea dupa bunul sau plac. Daca am face toti la fel ar fi haos la orice nivel in Ploiesti. Urmeaza actiunea in instanta pentru anularea acestei hotarari 39.