De aproape un an planeta e în pandemie. Virusul COVID-19 a făcut ravagii în toate țările, iar Romania nu a scăpat nici ea ușor și se pregătește pentru următorul val. Dar și pentru vaccinarea care a început deja peste tot în lume. Citeam undeva că Israelul intenționează să vaccineze toată populația până în primăvară, motiv pentru care a comandat 12 milioane de doze, din care 1,8 israelieni erau deja vaccinați pe data de 9 ianuarie. În Prahova, spre exemplu, până pe 12 ianuarie 2021 au ajuns 4335 de doxe de vaccin, dintre acestea 3630 au fost consumate. E o diferență enormă de organizare, în favoarea Israelului bineînțeles care nu a plătit niciun ban pe publicitatea făcută vaccinării, în timp ce statul român a achitat vreo 70 de milioane de euro televiziunilor naționale pentru ca cetățenii să se vaccineze. O cheltuială inutilă…


De ce îi este atât de ușor Israelului să rezolve problema ieftin și eficient? Pentru simplul motiv că acolo săa făcut digitalizarea de mult timp, iar informația ajunge scurt și la obiect la fiecare cetățean. Ca să nu mai spun că la noi, aceste cheltuieli cu publicitatea au rolul de a mai închide gura celor care contestă modul în care este condusă această strategie de vaccinare.


Problema nu stă nici în digitalizare, nici în vaccinare, problema stă în sistemul medical românesc ajuns în pragul colapsului, că în spitale oamenii mor cu zile și nu întotdeauna din cauza coronavirusului, o cauză reală de altfel, ci din cauza infecțiilor spitalicești. Nu mai departe de astăzi, 12 ianaurie.2021, fostul actor Bogdan Stanoevici, care s-a vindecat de virus, a murit din cauza unei infecții din spital.


Vaccinarea este necesitate și se impune, pentru a face ineficient virusul și, pe cale de consecință, de a opri pandemia care a pus economia mondială în cap. Nu vreau să influențez pe nimeni, dar observ că deși se spune peste tot ca nu este obligatorie, ea este condiționată în sensul că ți se restricționează niște drepturi care te conduc, aproape, spre izolare. Ca președinte al Alianței pentru Drepturile Omului din România spun că nu sunt de acord cu obligativitatea vaccinului, iar autoritățile române trebuie să își recopnsidere poziția și să țină cont că vaccinarea este un drept înainte de a a fi o obligați. Dreptul de a spune și nu, dacă omul asta vrea pentru siguranța lui. Prin urmare, dacă va fi nevoie vom acționa în consecință, dacă legea ne va permite să tragem la răspundere pe cei care se fac vinovați pentru condiționarea vaccinării.